Kebnekaise 2016

Min fantastiska resa till Sveriges högsta topp, Kebnekaise 2106 m.ö.h

Torsdag: 18 Augusti
Fantastisk resa från dag noll tills vi kom hem. Vi började resan med bil från Hylte till Göteborg Landvetter där vi tog flyget till Stockholm och därefter till Kiruna. Väl framme i Kiruna åkte vi flygbuss till Kiruna busstation och sedan buss igen till Nikkaluokta Sarri AB fjällanläggning. Där var våra stugor förbokade så det var bara att krypa in och ta en efterlängtad dusch som man hade i servicehuset. Vi vägde även våra ryggsäckar och några av oss fick banta riktigt hårt på packningen. Leifs packning vägde 23kg och efter 16kg. Min vägde efter bantningen 22kg. Tyvärr var jag tvungen ha med allt. Film och fotoutrustning väger sitt.

Göteborg Landvetter
Kebnekaise 2016 (01)
Flyggbuss till Kiruna
Kebnekaise 2016 (3)
Kiruna busstation
Kebnekaise 2016 (4)
Kiruna
Kebnekaise 2016 (5)
Framme i Nikkaluokta
Kebnekaise 2016 (6)
Vår lilla fjällstuga. Dusch i servicehuset och inget varmvatten den kvällen
Kebnekaise 2016 (7)
En Whisky är inte fel, vi skålar för vår stora eväntyr
Kebnekaise 2016 (8)
Kullen nära stugbyn, njuter av utsikten medan myggen tuggar på oss
Kebnekaise 2016 (10)
Kebnekaise 2016 (9)
Kebnekaise 2016 (11)
Kebnekaise 2016 (12)
Kortspel innan läggdags
Kebnekaise 2016 (13)

Fredag: 19 Augusti

På morgonen åt vi gemensam frukost, tömde våra stugor och sedan var det dags att ge sig av mot Kebnekaise STF fjällstation i lugnt tempo. Meningen med resan är ju att inte stressa och ta det lugnt så man hinner njuta av fjällnaturen. Leden går via lågväxta björkar och ganska stening upptrampad stig. Vi kommer fram till vår första bäck där vi kan fylla våra flaskor med rent vatten och det smakar uppfriskande gott. Fantastiskt att man kan dricka vatten ur bäckar utan problem.

Väl framme vid sjön Laddjujavri ligger det Lap Dånalds och hade vi förväntat oss en ren-hamburgare men matstället var tyvärr stängt. Här kunde man ta båt om man ville till ”övre bryggan” och spara 7km vandring men vi bestämde oss att gå på egna ben. Vi fann fint ställe vid sjön där vi pausade och drack kaffe. Fortfarande inget regn men inte långt ifrån, molnen hängde tungt över fjällryggar. Efter ett par km vandring började det regna och vi fick kränga på oss regnkläder.

Efter 20km vandring var vi framme vid Kebne STF fjällstation. Vi checkade in och sedan beställde vi 3 rätters kanon god middag. Riktigt flott anläggning med fantastiskt god mat. Allt måste fraktas med helikopter så priset för middag sprang iväg på 400:- utan dricka. Dyrt? Ja, men värt efter en dags vandring i fjällen.

Frukost.
Kebnekaise 2016 (14)
Dags att lämna Nikkaluokta och börja vandra mot STF fjällstation
Kebnekaise 2016 (15)
Kebnekaise 2016 (16)
Lätt terräng i början av leden.
Kebnekaise 2016 (17)
Kebnekaise 2016 (18)
Kebnekaise 2016 (19)
Kort stopp för fylla på vatten.
Kebnekaise 2016 (20)
Otroligt vackert..
Kebnekaise 2016 (21)
Vi når till båtbryggan och Lap Donalds. Tyvärr stängd
Kebnekaise 2016 (23)
Skulle tro att detta skall vara istället för Lap Donalds.
Kebnekaise 2016 (24)
Några är lite sugna att ta båten, men nej… vi går som planerat.
Kebnekaise 2016 (25)
Letar efter rastplats där vi kan vila en stund
Kebnekaise 2016 (26)
Perfekt plats vid vattnet för kaffe och tilltugg
Kebnekaise 2016 (27)
Kebnekaise 2016 (28)
Luke är alltid glad
Kebnekaise 2016 (29)
Kebnekaise 2016 (30)
Nu är det dags för lunch. Lite regn i luften, blev uppehåll som tur var när vi skulle äta.
Kebnekaise 2016 (31)
Tur att någon har teckning på sin telefon. Bara Telia tyvärr som går här.
Kebnekaise 2016 (32)
Kebnekaise 2016 (33)
Dags att gå vidare.. nu är det inte mycket kvar
Kebnekaise 2016 (34)
Kebnekaise 2016 (35)
Äntligen framme vid STF fjällstation. Man är lite sliten och blöt av regnet
Kebnekaise 2016 (36)
Kebnekaise 2016 (37)
STF fjällanläggning. Som ett Hotell.
Kebnekaise 2016 (38)
Vandringspinnar som vandrarna har lämnat kvar.
Kebnekaise 2016 (39)

Lördag: 20 Augusti
Så det blev en lugn dag med kort vandring i grytorna. Regnet kom ifatt oss och det blev blött överallt. Vi lagade käk och vandrade runt i lugn och ro. Fantastisk natur och vidsträckta vyer. Det går inte att visa på något sätt den storhet som råder där. När vi var tillbaka på STF så blev det riktigt fint väder med sol. En kall öl ute på terrassen satt fint. Tyvärr hade vi inte bokat någon middag denna dag så vi åt vår fjällmat som man kunde tillaga i servicehuset. Vi hyrde stegjärn som vi skulle ha med oss nästa dag, det är snö och is på toppen så sådana måste man bara ha. På kvällen var det att packa lätt lilla ryggsäcken inför toppförsöket. Blev ändå hög vikt tycker jag.

Regn i luften.
Kebnekaise 2016 (40)
Klara att ge sig av.
Kebnekaise 2016 (41)
Otroliga vyer
Kebnekaise 2016 (42)
Kebnekaise 2016 (43)
Kebnekaise 2016 (44)
Kebnekaise 2016 (45)
Kebnekaise 2016 (46)
Kebnekaise 2016 (47)
Stopp för Lunch.
Kebnekaise 2016 (48)
Kebnekaise 2016 (49)
Ännu mer storslaget fjäll
Kebnekaise 2016 (50)
Kebnekaise 2016 (51)
Hemma vid stationen
Kebnekaise 2016 (52)
En kall öl innan kvällsmaten.
Kebnekaise 2016 (53)
Kvällsmat ute i naturen
Kebnekaise 2016 (54)

Söndag: 21 Augusti. Toppförsök.
Tidig gemensam frukost och sedan gav vi oss av mot toppen. Vädret stämde enligt prognosen, det såg bättre ut trots lite tunga moln som hängde över fjällryggar. Vi började på 680 höjdmeter och de första kilometrarna är en lätt vandring sedan börjar det lite tuffare. Mot Kitteldalen började det bli brant, vi fick klättra över stora stenblock som var riktigt nära branta stup, och här fick jag panik och ville vända hem. Börjar man titta ner och tänka på faror, då kommer det inte att funka, fokusera på fötter var man sätter dom. Man måste byta tanke och bita ihop om man skall klara detta när man är höjdrädd. I Kitteldalen var det den sista bäcken med rent vatten så här pausade vi och fyllde på alla vattenflaskor vi hade.

Jag tittade upp mot Tolpagorni´s ena sida där vi skall gå uppför, riktigt brant och långt. Här var det riktigt illa, stora stenblock som man fick klättra över och brant åter igen. Här var det riktigt tufft att ta sig upp och även se var leden gick. Leden har röda stenar men eftersom man flyttade leden så var det svårt att uppfatta vart den gick. Nu går vi upp för Vierranvárri som är ganska jobbig. När man tittar upp så är det grymt brant och där skall man gå, jag är inte klok tänkte jag.

Men åter igen så biter man ihop och tittar på sina fötter, ta ett steg i taget. När vi äntligen var uppe på Vierranvárri som ligger på 1700 m ö.h. så tar vi en kort paus och beundrar utsikten. Nu skall vi klättra ner till 1500 m ö.h. för sedan gå upp mot Kebnes topp. Även här är svår terräng med stenblock och rullstenar som försvårar nedgången. Vi förstår nu att vårt vatten inte kommer att räcka, varken dricka eller laga mat. Så nu är vi är illa ute. Som tur är så rinner det lite vatten mellan stenar och detta vatten kunde vi ta vara på, skall ändå kokas så det går att använda.

Väl framme i Kaffedalen så tar vi en lång paus och lagar lunch. Jag är rätt trött, knappt jag får i mig nötter och godis, mest dricker vatten. Mina vänner tvingar i mig några skedar mat. Efter en halvtimmes paus är det dags att bestiga det sista berget. Tungt, tungt, man går några steg, vilar några sekunder och sedan fortsätter. Efter lång slit uppför börjar det lätta vid första toppstugan. Denna är riktigt sliten och rutten. Den andra toppstugan ligger ca: 100 meter längre bort och är mycket bättre skick. Vi fortsätter mot toppen och nu börjar det plana ut och det är lättare att gå. Fortfarande lite moln som döljer toppen och på bara några sekunder försvinner alla moln och toppen som en uppenbarelse tonar sakta fram från ingenstans. Så otroligt skön känslan att nu är vi framme.

Nu är det av med ryggsäckarna och på med stegjärn, hela toppen är av is och snö och stegjärn underlättar klättringen så att man inte halkar. Fantastisk känsla att man har 50 meter kvar, solen lyser och humöret är på topp fast man är lite sliten. Nu räknar man inte km utan meter, inte många kvar till toppen. Stegjärnen funkar fint, bra grepp uppför det isiga berget. Några personer trängs på toppen och det är kö, man får turas om att stå på toppen. Vilken utsikt, helt fantastiskt, vilket tur vi har med vädret. Jag hinner ta lite bilder på mina vänner och även den utbreda och storslagna utsikten från toppen.

Jag och mina vänner har bestigit Sveriges högsta berg, 2099 m ö.h. och jag lever ännu, skön känsla som sprider sig över hela kroppen. Är bara hemväg kvar men vi måste fixa vatten, det går inte att vandra så jobbig vandring utan vatten. Vi tar snö och smälter denna i vårt gasolkök och sedan heller på flaskor, lite av vår räddning skulle jag tro.

Nu är det hemväg och helt klart inte den lättaste heller. Mina knän tar mycket stryk av dessa branta sluttningar, fast man har stavar att ta emot sig så är det ändå jobbigt. Känns att vi aldrig kommer hem, man går och går utan slut. Vid Tolpagorni´s rygg fick vi problem vid de stora stenarna, fanns inte något att hålla i sig vid en passering, riktigt otäckt. Men vi hjälptes åt och det gick att ta sig ner till Kitteldalen där vi äntligen kunde tanka våra flaskor med rent och kallt vatten. Här blev en kort paus och lite tilltugg. Mina knän värker och vill inte mycket mer. Nu trodde att det var lätt terräng hem men har glömt de branta stupen vid Kittelbäcken och klättring över stenar.

Uhh… här var jag riktigt rädd att falla ner, kroppen är trött och även benen, ett misstag här kan kosta sprucken skalle eller ev. död, men man tar det lugnt och går sakta där det är stor risk. Det började skymma och svårare att se vart man gick, ännu mer fokus på vart man sätter fötterna. Under dessa jobbiga stunder peppar man sig själv med positiva tanka. Efter det branta stupen så var det underbar känsla när det blev plant mark, nu gick man fort och vi nådde fjällstationen kl. 22:30. Två av mina vänner gick lite fortare och fixade så vi kunde få vår kvällsmat plus 2st stora GODASTE ölen i värden. Totaltid: 15,3 timmar. Effektiv tid: 13,45 timmar. Distans: 22.6 km

Stegjärn som skall med i ryggsäcken
Kebnekaise 2016 (55)
Väl samlade gossar inför turen till Kebnekaise´s topp
Kebnekaise 2016 (56)
Då bär det av mot toppen
Kebnekaise 2016 (57)
Kebnekaise 2016 (58)
Kebnekaise 2016 (59)
Påväg mot Kitteldalen
Kebnekaise 2016 (60)
Månlandskap börjar träda fram
Kebnekaise 2016 (61)
Tur att man har stavar, dom hjälpte mig otroligt mycket.
Kebnekaise 2016 (62)
Resten av gruppen
Kebnekaise 2016 (63)
Kort stopp. Loke är verkligen Kung av dessa berg.
Kebnekaise 2016 (64)
En kort paus i Kitteldalen. Det är det sista vattnet man kan tanka, sedan finns det inga bäckar.
Kebnekaise 2016 (65)
Nu kommer den tuffa första passet, brant och svårt att ta sig upp på vissa ställen.
Kebnekaise 2016 (66)
Kebnekaise 2016 (67)
Utsikten är det inget fel på…
Kebnekaise 2016 (68)
Upp till Vierranvárri´s topp. Trodde den aldrig skulle ta slut.
Kebnekaise 2016 (69)
Uppe på Vierranvárri. Bakom mig ser man Kebnekaise och sista passet upp. Men först skall vi gå ner till Kaffedalen. Helt onödig backe..
Kebnekaise 2016 (70)
Brant och mycket rullstenar.
Kebnekaise 2016 (72)
Vi börjar få ut om vatten. Leif såg en liten bäck rinna mellan stenarna så vi passar på fylla tomma flaskor med grumligt vatten.
Kebnekaise 2016 (71)
Kebnekaise 2016 (73)
I kaffedalen äter vi lunch, dom flesta iaf. Jag är bara törstig. Nu är det sista backen som vi måste ta sig upp för. Från 1500 m.ö.h. till 2106 m.ö.h.
Kebnekaise 2016 (74)
Den andra toppstugan. Den första vi passerade var rätt så rutten.
Kebnekaise 2016 (75)
NU ser vi toppen av Kebnekaise, snacka om lycklig
Kebnekaise 2016 (76)
Lite paus och nu sätter vi på oss stegjärn.
Kebnekaise 2016 (77) Kebnekaise 2016 (78)
Mot toppen….
Kebnekaise 2016 (79) Kebnekaise 2016 (80)
Vilken fantastisk känsla att efter så lång planering, träning så står man nu på toppen av Sveriges högsta berg. Wooow…
Kebnekaise 2016 (81)
Det är trångt på toppen så vi hinner inte vara där länge.
Kebnekaise 2016 (82)
Här är hela gruppen som har varit på toppen. Bra gjort alla!
Kebnekaise 2016 (83)
Några panorama bilder som jag hann ta från toppen
Kebnekaise 2016 (85) Kebnekaise 2016 (84)
Nu är det bara hemväg, men tyvärr jättejobbig… Kort vila på Vierranvárri
Kebnekaise 2016 (86)
Brant och jobbigt att gå ner.
Kebnekaise 2016 (87)
Kebnekaise 2016 (88)
Nu börjar man bli trött, men vyerna kan man inte få nog av.
Kebnekaise 2016 (89)

Måndag: 22 Augusti
Dags att lämna STF fjällstationen och bege sig av mot Nikkaluokta. Alla var inte så sugna på att gå 19km med full packning dagen efter Kabnekaise bestigningen så vi tog helikopter till Nikkaloukta. Vi hade gott tid innan avfärden och vädret var strålande. Vi satt ute i solen och tog en kall öl, njöt av att vi klarade Kebnekaise. På eftermiddagen var det dags att åka. En riktigt häftig färd som tog 6 min. Vi sov i Nikkaluokta fjällstationen och dagen därpå (23 Augusti) var det flyg hem.

Förmiddag och sol, vad passar bäst om inte en kall öl i solen. Njuter av att vi klarade toppen och alla är supernöjda.
Kebnekaise 2016 (90)
Kebnekaise 2016 (91)
Innan helikopterfärden går jag och Loke för ta sista bilderna kring fjällstationen.
Kebnekaise 2016 (92) Kebnekaise 2016 (93)
Nu är det packat och klart att ge sig av.
Kebnekaise 2016 (94)
Helikopter på ingång
Kebnekaise 2016 (95)
Bild från helikoptern mot Nikkaluokta.
Kebnekaise 2016 (96)
Efter 6 minuters flygning är vi framme i Nikkaluokta och nya stugor med toaletter.
Kebnekaise 2016 (97)
En sista bild från Nikkaluokta.
Kebnekaise 2016 (98)

En fantastik häftig resa som man inte kommer att glömma i första taget. Jag har massa minnen med mig tillbaka och även mycket material, film och bilder. Gruppen fungerade suveränt, ingen lämnades bakom och alla höll ihop. Alla hjälptes åt och alla var tålmodiga med mitt filmande som kan lätt bli irritationsmoment. Tack till mina vandringsvänner för ett lyckad genomförande av hela resan.

 

Planering:
Att planera och förbereda sig till sådant evenemang tar ca: 1 år om man inte har alla prylar redan förstås. Jag tycker det är halva nöjet att planera, inskaffa och testa nya produkter iför resan. Som många känner mig så lämnar jag inget åt slumpen. Man kommer att ha ganska mycket saker med sig och inte minst jag som skall filma och fotografierna hela resan. Det tar lång tid att inskaffa alla prylar, från ryggsäck till gasolkök och inte minst alla funktionskläder. Det duger inte med bomull, bomull drar till sig fukt och sedan blir man inte av med den. Vad som fungerar bäst är merinoull eller syntet material. Så det var full jakt i många månader att komplettera min garderob med just ull och syntetkläder.

Jag kommer använda syntet tröjor och syntet boxershorts medan sockar är av merinoull. Riktigt bra vandringsbyxor är högt prio, gärna stretch så att man röra sig bekvämt. Inte minst så skall man lägga mycket pengar på en bra skaljacka som andas och har bra ventileringar, även byxor i samma material, detta har man igen sedan när det väl gäller. Billiga regnkläder lämnas hemma, oftast andas dessa inte alls och då blir man blöt innanför kläderna. Kängor slapp jag köpa och dom var väl ingångna eftersom jag vandrar mycket med kameraryggsäck. Så man får börja i tid att inskaffa grejer, skall man köpa allt sista veckan så blir det dyrt och sedan hinner man inte testa ut sin utrustning innan resan.

Flyg från Göteborg till Stockholm, sedan byte, Stockholm till Kiruna. Där tar vi taxi till busstationen och tar bussen till Nikkaluokta. Här har tar vi övernattning i 2 stugor. På morgonen äter vi frukost och sedan går upp mot STF fjällstation. På STF fjällstationen har vi 3 nätter och någon dag skall vi göra toppförsök Kebnekaise. En dag är fria aktiviteter och jag iaf skall försöka gå till Tarfaladalen, här skall det vara riktigt fint med en glaciär som rinner in i en sjö.

Träning:
Helt klart att man måste träna för sådant, man kan klara av en hel del på bara vilja om man är inte är tränad men då kommer upplevelsen sjunka markant om man inte orkar gå eller inte orkar bära sin packning. Så jag började träna för 8 månader sedan att gå långa turer minimum 12km och helst med packning på 11kg. Man måste vänja kroppen och axlarna att de skall bära utrustning. Jag är inte helt otränad eftersom jag kör landsvägcykel på sommarhalvåret men att bära och gå långa sträckor är något helt annat än att cykla. Helt andra muskelgrupper som arbetar. Så i år får man kompromissa och byta ibland mina träningspass mot vandring. 1 månad innan så var det tätare intervaller för maxa kroppen.

Utrustning:
Jag tog med mig 2 ryggsäckar en på Osprey Atmos AG 65, 65L och den andra på Osprey KESTREL 38 S som är på 32L. Den lilla ryggsäcken passar bra för dagsturer där man inte bär med sig mer en nödvändigt, bara för dagsturen. Eftersom vi sover i stugor så tar jag inte med tältutrustning, det är många kilo att spara på. Bra vandringsstavar är ett måste, bra när man vadar för balansens skull och även när man går nedför så är det perfekt att stödja sig med dom. Vattentäta packpåsar i olika storlekar och färger ger bra ordning i ryggsäcken och skulle man falla i någon bäck så blir inte kläderna blöta. Även ett bra regnskydd för ryggsäcken är att rekommendera om man inte har redan i ryggsäcken som original. Vädret i fjällen kan förändras snabbt och börjar det regna så skyddas all utrustning i ryggsäcken väl.

Säkerhet:
En liten förbandsväska som jag har kompletterat med elastiska lindor och sporttejp. Att vricka fötter är lätt när man går i fjällen och inte minst upp och ner för Kebnekaise. Skulle olyckan vara framme och man skulle stuka fotleden så måste man linda inom 30sekunder för stoppa blödningen. Förödande men man måste tänka att det kan hända. Imodium mod diarré, värktabletter och clarityn mot kliande myggbett (om man är allergisk som jag) är inte fel att ha med sig. Dom väger nästan inget men skönt att ha ifall men behöver. Jag tar med mig även min Garmin GPS ifall man skulle bli överraskad av dimma på väg ner.

Mat:
Som mat valde jag Blå Band expedition meal. Dessa rätter är lätta och det ända man behöver är att koka vatten och tillsätta i påsen och vänta 10min. Nudlar som mellanmål, och även några olika soppor i pulver form. Nöttblandning med mörk choklad och russin ger bra energi under vandringen. Olika choklad bars med hög proteinhalt är inte fel att ha med sig, dessa ger bra energi till kroppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s